Kako očistiti senzor kamere

Ovaj članak je također dostupan na: English Español

Vjerovatno vam se dogodilo: izađete da fotografišete po sunčanom danu, snimite mnogo spektakularnih slika, ali kada dođete kući i počnete pregledavati detalje vidite te dosadne male crne tačke koji prekidaju vaše portrete i pejzaže. Može se desiti, i to češće nego što mislite, pogotovo kada radite vani, na ulici, i morate mijenjati sočiva, manipulisati njima, uklanjati ih, vraćati ih… neizbježno je da prljavština uđe u senzor. Jedino rješenje je očistiti ga.

Očistiti senzor na specijalizovanom mjestu je dobra odluka, ali je skupa. Uz to morate “predati” kameru i bez radnog alata biste bili nekoliko dana ili, u najgorem slučaju, nekoliko sedmica.

Zato ću vam pokazati sve opcije da očistite senzor vaših kamera u udobnosti vašeg domana siguran način .

Table of Contents

  1. Prvo: otkrijte senzor i odaberite pravo mjesto za čišćenje
  2. OPCIJA 1: koristite zračnu pumpu ili puhalo za prašinu
  3. OPCIJA 2: koristite sredstvo za čišćenje senzora
  4. #Bonus: trik da vidite koliko je senzor kamere prljav

Prvo: otkrijte senzor i odaberite pravo mjesto za čišćenje

Da, možda se čini prilično očiglednim, ali prije svega moramo znati koji je najbolji način za ručni pristup senzoru. To zavisi od modela i tipa kamere. Pokazat ću vam dva standardna modela:

Skupo je da vam stručnjak čisti senzor. Zato sam sastavio ovaj vodič da vam pokažem kako da bezbjedno ščistite senzor na kameri u udobnosti svog doma.

Na kameri bez ogledala, kao što vidite na slici, samo uklonite sočivo da otkrijete senzor.

Na kameri sa ogledalom (DSLR) morate otići u meni, pronaći opciju “Čišćenje senzora” i odabrati “Ručno čišćenje”. Aktiviranjem ove funkcije, kamera otkriva senzor i možemo ga vidjeti kako bismo ga lako očistili. Provjerite i isključite kameru.

Uvijek zapamtite ovo pravilo za čišćenje: kamera isključena i senzor otvoren.

Važno: pokušajte očistiti senzor na zatvorenom, sigurnom mjestu i, koliko je to moguće, bez prašine . Nemojte to raditi na orvorenom ili terasi. Bolje u dnevnoj sobi ili radnoj sobi vašeg doma.

Sada ću proći preko svake opcije čišćenja, od najjednostavnijih do najsloženijih:

OPCIJA 1: koristite zračnu pumpu ili puhalo za prašinu

Skupo je da vam stručnjak čisti senzor. Zato sam sastavio ovaj vodič da vam pokažem kako da bezbjedno ščistite senzor na kameri u udobnosti svog doma.

Još jedna super važna preporuka je da uvijek sa sobom (ili bolje rečeno, u torbi za fotoaparat) imate ovaj mali vazdušni balon. Pomoću njega ćete moći lako ukloniti prašinu ili bilo kakvu prljavštinu sa senzora. Ali obratite pažnju na ovo: ispravan način da to učinite je da okrenete kameru, usmjerite senzor prema dole i napumpate ga zrakom iz tog položaja .

Ovo je važno razjasniti jer je uobičajena greška držati kameru na „intuitivniji“ način. Na ovim slikama vam pokazujem pogrešan i ispravan način da to uradite:

Skupo je da vam stručnjak čisti senzor. Zato sam sastavio ovaj vodič da vam pokažem kako da bezbjedno ščistite senzor na kameri u udobnosti svog doma.

Također, možete očistiti unutrašnjost sočiva ili objektiva pomoću zračne pumpe ili puhala za prašinu slijedeći iste upute.

OPCIJA 2: koristite sredstvo za čišćenje senzora

U slučaju da i dalje vidite te crne tačke na svojim fotografijama i zračna pumpa nije bila dovoljna da potpuno očisti senzor vašeg fotoaparata, druga opcija je korištenje čistača senzora .

Obično ga dobijate u kompletu koji dolazi sa kapaljkom sa tečnošću i dugim lopaticama sa posebnim jezičcima za čišćenje, nalik na mini četke (potražite ih kao: Štapić za čišćenje senzora od mikrovlakana , dostupni su na prodavnicama po pristupačnoj cijeni). Imajte na umu da ovo može biti za Apsc senzore, poznate kao male senzore ili za senzore punog formata . Kupite onaj koji odgovara senzoru/modelu vaše kamere.

Kako koristiti komplet : pažljivo otvorite bris za čišćenje i dodajte dvije kapi tečnosti, po jednu na svaku stranu mini četke. Možete dodati još kapi ako smatrate da je potrebno, ali to činite malo po malo jer ne smije biti previše mokro.

Važno je da vidite da je tečnost u potpunosti prekrila mini četkicu . Kada je ovaj korak završen, nastavite da prelazite preko senzora, s lijeva na desno, kao da vrlo nježno “farbate” površinu senzora. Ne pritiskajte previše, samo onoliko koliko je neophodno. Zatim okrenite mini četkicu i ponovo prođite njome po površini senzora, ovaj put s desna na lijevo. Spremno! Vaš senzor će biti čist.

Imajte na umu: zračna pumpa ili puhač prašine je najčešći, brz, jednostavan i siguran resurs , stoga je to prva stvar kojoj biste trebali pribjeći za čišćenje senzora. Samo u slučaju prljavštine koja ne može izaći pod pritiskom vazduha preporučljivo je koristiti čistač sa mini četkom. To rijetko radim, pa je to za izuzetne slučajeve. Što manje dodirujete senzor, to bolje.

Osim toga, insistiram na važnosti obavljanja ovih zadataka čišćenja sa velikom pažnjom i u tihom prostoru, gdje se možete koncentrisati i ne riskirati.

PAŽNJA: Nikada nemojte čistiti senzor vodom, alkoholom ili bilo kojom drugom tečnošću osim one koja je naznačena . Mnogo manje duvanja senzora! To je odlučno NE.

#Bonus: trik da vidite koliko je senzor kamere prljav

Reći ću vam korak po korak:

  1. Uključite kameru.
  2. Zatvorite otvor objektiva koliko god možete. U mom slučaju najzatvoreniji je f22. Brzina: 1 sekunda.
Skupo je da vam stručnjak čisti senzor. Zato sam sastavio ovaj vodič da vam pokažem kako da bezbjedno ščistite senzor na kameri u udobnosti svog doma.
  1. Postavite ručni fokus i beskonačnost.
  2. Fotografišite lampu ili sunce ili bilo koji veoma svijetao predmet ili mjesto tako da bude preeksponirano.
  3. Fotografija će biti svijetlo bijeli ekran.
Skupo je da vam stručnjak čisti senzor. Zato sam sastavio ovaj vodič da vam pokažem kako da bezbjedno ščistite senzor na kameri u udobnosti svog doma.
  1. Otvorite fotografiju u Lightroomu (Adobeov program za digitalnu fotografiju). Kliknite na opciju “vizualiziraj tačke” koja je prikazana dolje lijevo, odmah ispod fotografije . Okrenite susjedni kursor udesno i moći ćete da vidite sve tragove prljavštine na vašem senzoru.

Ako vidite samo male čestice, ne brinite, to je normalno. Sad, ako vidite veće bijele mrlje, onda je to jasan znak da ima viška prljavštine i da treba očistiti senzor.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći. Zapamtite da na mom Youtube kanalu možete pronaći ovaj i druge tutorijale koji će vam pomoći u održavanju vašeg fotoaparata kako biste snimili bolje fotografije.

Do sljedećeg puta!

Komentiraj