(Dobra) rasvjetna oprema je skupa. Ulaganje u lampu nije nešto što možemo učiniti svakog mjeseca, posebno ako tek počinjete da se probijate kao profesionalni fotograf ili filmski stvaralac. Zato sam pripremio ovaj članak da vam pokažem različite tehnike pomoću kojih ćete sa istom lampom (ili istim izvorom svjetlosti) postići 6 vrsta osvjetljenja.

Počnimo sa razmatranjem mogućih stilova rasvjete:

1. Rembrandtov trougao

Sastoji se u postavite svjetlo pod uglom od 45° od našeg subjekta / objekta snimka (sa kamerom ispred). Zove se Rembrandt po baroknom slikaru, čije radove karakteriše prikazivanje ovog čuvenog stila osvetljenja na gotovo svim portretima, gde jedan dio lica je savrseno osvijetljen a drugi u sjeni, šta formira „svetlosni trougao“ neposredno ispod oka modela na dijelu lica koji je u sjenci, u predjelu jagodica.

Primjer ličnog trika rasvjete 1

2. Leptir

Ovaj stil se postiže postavljanjem svjetla odmah iza kamere, ispred našeg subjekta, ali odozgo. Ovako:

Screen Shot 2021 07 24 at 11.49.38 Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

Zove se leptir stil jer stvara senku ispod nosa sličnu leptiru. Ovo je vrsta rasvjete koja mi se jako sviđa jer čini lice mekim.

E sad, ako vam se ne sviđaju senke koje se prave ispod brade, u predelu vrata ili ono što kolokvijalno zovemo „dvobrada“, postoji rešenje: koristite rebounder . Nemate rebounder? Ništa se ne dešava, ni ja. Možete napraviti svoj vlastiti domaći izbacivač od sljedećih materijala: veliki list kartona, malo ljepljive trake i aluminijske folije. Sastavljanje je vrlo jednostavno: omotajte jednu stranu kartona aluminijskom folijom i pričvrstite ljepljivom trakom. Spremno! Već imate svoj kućni izbacivač:

Kada snimite svoj snimak moći ćete da odbijete svjetlo koje dolazi od gornje lampe prema osobi odozdo i tako postići ovaj rezultat:

before after Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

Ova vrsta rasvjete se naziva “osvetljenje školjkama” jer stvara oblik školjke pozicioniranjem svjetla gore, odbijača dolje i subjekta u sredini.

3. Side

Kao što naziv govori, bočno osvetljenje Sastoji se od postavljanja lampe u potpunosti na jednu stranu i osvjetljavanja jednog dijela lica subjekta. Drugi dio bi bio potpuno mračan:

Iskreno, nisam veliki fan ove vrste rasvjete. Ali ako je vaš cilj stvoriti malo misterije u svom snimku ili portretu, osvjetljavanje samo polovice lica može pomoći.

Takođe možete napraviti neke vrlo kreativne fotografije ako zamolite osobu na slici da u potpunosti pogleda u izvor svjetlosti . Rezultat mogu biti fotografije posebnog intenziteta:

Tipos de iluminacion godox5 Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

4. Zenith

Kada lampu postavimo potpuno iznad našeg subjekta, govorimo o gornjoj rasvjeti. Svakako mi je jedan od omiljenih.

Tipos de iluminacion godox4 Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

Ova tehnika se često koristi u filmovima. Možemo ga cijeniti u filmovima kao što su Mračni vitez (Christopher Nolan, 2008) ili Kum (Francis Ford Coppola, 1972), da navedemo samo dva od hiljada primjera. U slučaju Kuma upotreba je gotovo prekomjerna i možete primijetiti kako su svi glumci osvijetljeni odozgo. Na ovaj način Coppola je uspio produbiti sjene oko očiju, potamniti poglede i pojačati osjećaj misterije i praznine u ovim likovima iskvarenim mafijom i kriminalom.

Screen Shot 2021 07 24 at 11.35.21 Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

5. Pozadinsko osvetljenje

Kao što naziv govori, ovo je kada svjetlo postavljamo potpuno iza subjekta i nemamo nikakvu vrstu frontalnog osvjetljenja .

Tipos de iluminacion godox3 Kako osvijetliti fotografije jednim svjetlom

Iako ideja o fotografisanju “protiv svetla” nije baš popularna, realnost je da je to efekat veoma interesantnog osvetljenja i da može da generiše efekat intrige ili misterije.

Sve zavisi, na kraju, šta želite da radite. Ako je ovo efekat koji ste tražili, nemojte dvaput razmišljati: primenite pozadinsko osvetljenje.

6. Lični trik

Za kraj želim da vam ispričam jedan trik koji često koristim kada imam jednu lampu, nalazim se na zatvorenom mestu (kao soba bez prozora) i moram mnogo da svetlim. Sastoji se od potpunog uklanjanja difuzora sa lampe i odbijanja sve svjetlosti od bijelih zidova, pa čak i dijela plafona. .

Primjenom ovog trika učinit ćete da se apsolutno sve posvijetli, ali teško da ćete to primijetiti jer se postiže vrlo “prirodno” osvjetljenje . Zamislite to kao da svjetlost dolazi s prozora, odbijajući se od cijelog zida i stropa.

Rezultat je veoma meka svetlost, projektovana uza zid ili prema plafonu, kao da nebeska svetlost „kiša“ na vaš objekat .

Ovo je mojih 6 savjeta za postizanje različitih vrsta osvjetljenja s jednom lampom. Nadam se da će vam poslužiti, da ćete ih primijeniti i da možete snimiti nevjerovatne slike.

Iluminación básica para fotografía

Thumbnail photo

Osnovno osvjetljenje za fotografiju

Dobro osvjetljenje može da utiče mnogo na to koliko dobro će biti fotografisanje ili video snimanje. Stvaranje pravog svjetlosnog ambijenta također ne mora biti skup poduhvat. Ako možete savladati osnove, lako je smanjiti troškove i dobiti rezultate koji su vam potrebni.

Hanns Schmelzer

¡Hola! Soy Hanns. Nací y crecí en Venezuela, pero vivo en Berlín desde 2014. Puedo hablo tres idiomas (alemán / inglés / español), disfruto cocinar y soy un apasionado por los videojuegos. Pero sobre todo, ¡me encanta todo lo que tenga que ver con las imágenes en movimiento!

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.