JPG i RAW: prednosti i nedostaci. Koji format najbolje odgovara onome što radite?

Ovaj članak je također dostupan na: English Deutsch Español

Vizualiziranje razlike između JPG formata i RAW formata vašeg fotoaparata može biti slično odlučivanju o tome hoćete li kupiti mješavinu za pravljenje torte ili kupiti sastojke zasebno i napraviti je od nule. Ako znate da pravite kolače, i jedno i drugo može biti super, ali zavisi od toga šta želite da postignete, vremena koje imate da ih skuvate i uređaja koje imate.

Smjesa za tortu je kao JPG format. Ima određeni broj sastojaka koji se ne moraju mijenjati, jer je formula već pripremljena i samo treba sve spojiti i staviti u pećnicu.

S druge strane, pravljenje torte od nule zahtjeva više vremena, više rada, više sastojaka. Taj kolač sa više procesa je sličan onome što se dešava sa RAW formatom . Oba kolača mogu biti nevjerovatna, a oba imaju svoje prednosti i mane.

Hajde da vidimo koje su to razlike i koji bi vam format mogao biti prikladniji.

Table of Contents

 1. JPG i RAW. Šta su oni?
 2. Dinamički raspon. Mogućnosti uređivanja i digitalnog razvoja
 3. Boja i oštrina. Više informacija, više boja
 4. Metapodaci. Izvod iz matične knjige rođenih od fotografije
 5. Konačno poređenje. Ko će pobijediti?
 6. Sažetak i savjeti

Za početak, hajde da brzo definišemo koja su to slova koja toliko ponavljamo.

J PG ili JPEG je skraćenica od Joint Photographic Experts Group, što je naziv stručnog komiteta koji je kreirao ovaj standard za kompresiju i kodiranje datoteka i slika.

RAW format , sa svoje strane, preuzet je iz termina koji se koristi u analognoj fotografiji za označavanje “grube kamere”, koje također poznajemo kao negative. To na engleskom znači sirovo , a zove se tako jer datoteka koja se generira nije komprimirana, već sadrži sve informacije o slici onako kako je snimljena senzorom kamere .

Razlika između JPG i RAW formata na vašem fotoaparatu je kao da pravite tortu. Možete kupiti već pripremljenu mješavinu za torte ili kupiti sastojke zasebno i napraviti je od nule.

Vratimo se na primjer torte. JPG metoda komprimuje slike u format koji je postao univerzalan. To je onaj koji koristite svaki dan kada, na primjer, podijelite sliku svog ljubimca na WhatsApp-u. Ova slika ima sve zadane sastojke, poput mješavine za kolače. RAW format vam, s druge strane, nudi sirovu sliku koju, bolje rečeno, možete skuhati po svom ukusu.

Pogledajmo po čemu se razlikuju kako biste mogli bolje odabrati kada ćete ih koristiti.

Ova vrijednost mjeri razliku u svjetlini između najsvjetlijih i najtamnijih područja fotografije. To je količina informacija koju kamera može da uhvati iz svijetlih djelova i sjenki .

JPG format prikuplja manju količinu informacija od RAW formata. Pogledajte razliku u ovim primjerima:

Sigurno ste primijetili da RAW izgleda mnogo tamnije i u pravu ste. Ono što se dešava je da RAW ima mnogo više informacija u sjenci nego JPG. Pejzaž u JPG formatu je prethodno komprimiran kamerom, dok onaj koji je sačuvan u RAW formatu ostaje u sirovom stanju, mora da se kuha.

Ova kuhinja sirovih informacija iz RAW-a odvija se u procesu koji se naziva “digitalni razvoj” . Opet se odnosimo na analognu fotografiju, s tom razlikom što za ovaj razvoj nije potrebna mračna soba, već program poput Lightrooma ili Photoshopa. U njima možete modificirati različite vrijednosti dinamičkog raspona, ovisno, kao što možete zamisliti, o formatu.

Stvar je ovakva: što se više informacija prikupi na fotografiji, postoji više mogućnosti uređivanja za postizanje preciznijeg rezultata.

Pogledajmo kako izgledaju te iste fotografije, nakon osnovnog uređivanja:

Za ovaj primjer prvo sam uredio RAW i kopirao vrijednosti u JPG, tako da možete vidjeti koliko su suptilne promjene u prvom u odnosu na rezultat drugog. To ne znači da se JPG slika ne može uređivati ili razvijati za optimalne rezultate, to samo znači da RAW ima veće šanse da to uradi detaljno.

Budući da se radi o slici koja sadrži mnogo više informacija, RAW fotografija je bogatija bojama i mogućnostima oštrine.

Da biste ovo mogli uvidjeti bez glavobolje, uzmimo teorijsku zagradu. Slika u boji obično je predstavljena dubinom bita obično između 8 i 24. Broj bitova definira količinu informacija koju svaki piksel ima (što je mala “sijalica” koja omogućava digitalno snimanje). Šta to znači? Jednostavno: količina mogućih tonova boja koji su uhvaćeni na fotografiji ovisi o broju bitova.

Imajući ovo na umu, razlika u boji koju svaki format uzima može se izraziti brojevima, i ogromna je!

U 8-bitnoj JPG slici postoji otprilike 16,8 miliona boja.

Zvuči vam puno?

Pa, u 14-bitnoj RAW slici ima otprilike 4,4 triliona boja.

Zamislite koliko mogućnosti uređivanja može proizaći iz tog bazena boja. Daću vam trenutak da to shvatite.

Razlika između JPG i RAW formata na vašem fotoaparatu je kao da pravite tortu. Možete kupiti već pripremljenu mješavinu za torte ili kupiti sastojke zasebno i napraviti je od nule.

Da se vratimo na ono što nas brine, oštrinu fotografije, naravno ima i više mogućnosti za detaljno podešavanje u RAW formatu. Ako snimite JPG fotografiju sa oštrinom koja nije ono što ste prvobitno željeli, biće teže uređivati na suptilan način da biste dobili očekivani rezultat. Teško je ali nije nemoguće!

Poslednji aspekt koji želim da pomenem su metapodaci. Ove informacije, dostupne u RAW formatu, važne su ako želite fotografije sa detaljima koji potvrđuju da je slika vaša.

Metapodaci uključuju informacije o kameri kojom ste snimili fotografiju, objektivu, otvoru blende, ISO i ako imate GPS uključuje lokaciju. Ukratko, sve informacije koje vam mogu pomoći, na primjer, da dokažete da je fotografija vaša, a ne tuđa.

Istina je da se do sada može činiti da je RAW format bolji od JPG formata, ali to nije sasvim tačno. I jedno i drugo ima, naravno, svoje prednosti i nedostatke, svoje uspone i padove. Prema riječima magičara Merlina, Mač u kamenu , ovo je “ono što svijetu daje okus”.

Pregledajmo uspone i padove oba, u jednostavnoj usporednoj tabeli, kako biste to mogli jasnije vidjeti . Možete ga sačuvati i imati pri ruci, u slučaju da zaboravite:

JPGRAW
Postavljanjem kamere ranije, fotografija zahtjeva manje uređivanja.Fotografija uvijek zahtijeva uređivanje ili digitalni razvoj.
Manja veličina datoteke = brža na fotoaparatu i memorijskoj kartici.Veća veličina datoteke = sporija brzina kamere i potrebne su memorijske kartice velike brzine.
Manja veličina datoteke = manja mogućnost uređivanja.Veća veličina datoteke = više mogućnosti uređivanja detalja.
Potpuna kompatibilnost sa softverom, programima za uređivanje i za društvene mreže.Smanjena kompatibilnost, ponekad se programi moraju ažurirati da bi mogli otvoriti RAW datoteke određenih vrlo novih kamera.

Ko pobjeđuje? To zavisi samo od tebe. Pobjeđuje onaj koji vam je najkorisniji u zavisnosti od situacije i onoga što želite postići. Zapamtite da oba kolača mogu biti ukusna!

Rekapitulacija. Oba formata su korisna i imaju svoje prednosti. Svaki vam nudi različite mogućnosti, što mijenja ono što želite učiniti. Još uvijek niste sigurni kada koristiti jedan ili drugi? Reći ću vam kako to radim.

Kada koristim JPG?

 • Kada idem na put i ne želim da nosim toliko memorijskih kartica ili ne mogu da preuzmem fotografije na eksterni tvrdi disk.
 • Kada se uslovi seta mogu više kontrolisati, tako da je konfigurisanje kamere prije bliže onome što tražim.
 • Prilikom snimanja rafalnih snimaka koji zahtijevaju veću brzinu od memorijske kartice i kamere.

Kada koristim RAW?

 • Kada želim dati prioritet post produkciji fotografije.
 • Kada radim sa slikama i znam da ću imati vremena da im se posvetim na razvoju i montaži.
 • Kada želim da budem siguran da datoteka fotografije sadrži metapodatke.
 • Kada imam dovoljno memorije i prostora na tvrdom disku da ih pohranim.

Nadam se da vam je ovaj post koristan. Zapamtite da je najvažnija razlika u tome šta želite da postignete od fotografije koju ćete snimiti.

Komentiraj