Kako su to uradili? 5 sjajnih holivudskih scena?

Ovaj članak je također dostupan na: English Deutsch Español

Kinematografija je kao magija, puna je trikova. Kada gledamo film, sklapamo pakt s njim: prihvatamo sve kolačiće i kažemo: “ok, evo me, šta imaš za mene?” Neki će vas rasplakati, nekima ćete se smijati, a nekima ćete se iznenaditi na najneočekivanijim nivoima.

Sklapanjem pakta s filmom nekako obećavamo da ćemo vjerovati u njegovu fikciju. Zatim ću nakratko prekinuti taj pakt, jer ću vam otkriti kakve su neke od scena koje su me najviše dojmile u Holivudu.

# SpoilerAlert : Iako se čini očiglednim da ćemo napraviti spoiler jer ćemo pričati o tome kako su ove scene napravljene, moram vas upozoriti.

Postoje različite vrste trikova. Ovaj put ću govoriti o tri, odlučio sam ovako kako bi članak bio okrugao: inženjerski trikovi, koreografski trikovi i postprodukcijski trikovi. Pokazat ću vam primjere svakog od njih, uz bonus za onoga ko pročita do kraja.

Table of Contents

  1. Inception (Christopher Nolan, 2010) – Inženjerski trik
  2. Kidding Ep3 S1 (Jake Schreier, 2018-2020) – Koreografski trik
  3. Icons (Gray London, 2014) – Ostale koreografije
  4. Contact (Robert Zemeckis, 1997) – Postprodukcijski trik
  5. Bonus!
  6. Tenet (Christopher Nolan, 2020.)

Pogledajmo, dakle, kako su nastale ove scene:

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Neki ga vole, a drugi mrze, Inception je film britanskog režisera Christophera Nolana, u kojem glume Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page i Joseph Gordon-Levitt.

Prepun vizuelnih iluzija, ovaj film se u svakom trenutku igra očima posmatrača. Mogao bih da napravim poseban članak o snimanju filma Inception i njegovih nemogućih scenarija, ali ću se fokusirati na jednu scenu posebno čija je realizacija zapanjujuća.

Ako ste već gledali film, sjetit ćete se sekvence u hotelu u kojoj je gravitacija osnovni faktor. Postoje scene u kojima likovi lebde, druge u kojima se težište prostorija pomera sa poda na plafon, sa jednog zida na drugi.

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Kreativnost filmskog stvaralaštva razvila je brojne tehnike i tehnologije za postizanje efekta nulte gravitacije i slučaj Christophera Nolana nije izuzetak. Da bi se snimio ovaj niz, izgrađen je vertikalni hodnik koji je replicirao originalni horizontalni set.

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Za snimanje scena nulte gravitacije, glumci i kaskaderi su okačeni na vrh hodnika uz pojaseve i mnoge sigurnosne mjere, da bi potom bili spušteni na tlo, gdje se nalazila kamera:

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Glumac Joseph Gordon-Levitt rekao je da je najveći izazov u snimanju ove scene bio kontrolisati svaki mišić u svom tijelu kako bi izgledao opušteno i kako ljudi koji su iskusili pravu nultu gravitaciju kažu da se osjećaju.

Ova spuštanja, u kojima su glumci mogli da se “lako” prošetaju kroz sve uglove hodnika, postigli su vrlo realističan efekat nulte gravitacije, zbog čega se gledatelj neprestano pita kako su to uspjeli. Nolan je također konstruirao scene sekvence sa vrlo različitim kadrovima kako bi doveo gledatelja u zabludu, uklanjajući svaku mogućnost osjećaja da je otkrio trik.

Veliki čarobnjak taj Nolan. Doći će daleko, bez sumnje.

#Uvid: Trikovi koje ja nazivam “inženjering” obično su lukavi i bombastični. Ko god snimi film želi da zaslijepi, a da ne prevari i pritom kaže: „Ne, nismo to uradili. Ne možete to ni zamisliti”. Ili nesto slicno tome.

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Ova serija koju je kreirao Dave Holstein ponovo spaja glumca Jim Carreya sa francuskim režiserom Michelom Gondryjem, duom koji je već poznat po Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004).

Ako poznajete Gondryev rad, znate da se voli poigravati svim mogućnostima inscenacije , a iako Francuzi nisu režirali Kidinga, možete vidjeti njihov stil.

Snimanje sekvence EP3 S1 postalo je viralno na društvenim mrežama zbog svoje nevjerovatne izvedbe. Ova scena pripovijeda o transformaciji lika Shaine, koju igra glumica Riki Lindhome, tokom pet godina.

Takva scena je moguća samo uz dobro uvježbanu koreografiju, u kojoj svaki učesnik zna i savršeno izvodi svoju ulogu. Preciznost je obavezna.

Po izgledu je vrlo jednostavan. To je magija koreografskog trika. Ali ako bolje pogledate: BUM! Pojavljuje se pitanje: “KAKO SU TO URADILI?”

Rad 50 članova tima koji je sastavljao, rastavljao i ponovo sastavljao set koji je Jake Schreier predstavljao kao omaž Gondryju, morao je biti brz, precizan i gotovo, gotovo nevidljiv. Svaki član tima dobio je određeni zadatak za svaki trenutak scene: pomjeriti biljku, pomjeriti sofu, dovesti štene. Brzina je bila tolika da je Lindholm morao imati dubl dva puta. Nivo detalja je ogroman.

Bilo je potrebno dvije sedmice priprema i cijeli dan snimanja da bi se dobila jedva dva minuta snimka sekvence. Definitivno je vrijedilo.

U istom koreografskom duhu Kiddinga, ne mogu prestati da spominjem ovu reklamu engleskog lista The Sunday Times pod nazivom Icons.

U spotu od 50 sekundi, agencija Grey London prikazala je šest ikona zapadne kulture: The Thinkera, Forresta Gampa, Mad Mena, The Creation of Adam, Reservoir Dogsa i Daft Punka .

Koreografija sa manje elemenata od Kiddinga, ali jednako dobro izvedena. Moje poštovanje!

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

U ovoj filmskoj adaptaciji istoimenog romana Carla Sagana, Dr. Eleanor “Ellie” Arroway, Jodie Foster pronalazi nepobitne dokaze o vanzemaljskom životu i izabrana je da prva kontaktira sa njima.

U sceni koja podsjeća na djetinjstvo dr. Arrowaya, koju glumi Jena Malone, predstavljena nam je smrt njenog oca, od kojeg je naslijedila ljubav prema astronomiji.

Režiser Robert Zemeckis odlučio je, za ovu scenu, dati prednost reakciji mlade Eli, zbog čega se otac nikada ne pojavljuje u kadru.

Desilo se ovo: djevojka zove oca koji se nalazi u prizemlju kuce i ne dobija odgovor. Odlučuje da siđe kako bi saznao šta se dešava i zatiče ga, kako možemo pretpostaviti, srušenog na zemlju. S obzirom na to, Ellie bježi po lijekove svog oca, koji pati od srčanih bolesti, i tada se dešava magija.

Djevojka trči uz stepenice i ulazi u hodnik do kamere, gdje je u video traku ugrađen sporiji efekat kako bi se dodalo više drame. Ali film nas ostavlja bez teksta kada dođe do kupatila i posegne za otvaranjem ormarića.

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Gdje je kamera? Odakle to ogledalo? Jesam li u filmu, a nisam znao? Smirite se ljudi. Efekat je ovdje postprodukcija jer je ova scena zapravo snimljena u dva dijela.

U prvom dijelu Ellie trči prema kameri, sve do trenutka kada ispruži ruku. Drugi dio je obrnuti snimak tog trenutka, sa kamerom postavljenom iza Ellie. A ogledalo? Pa, nema ogledala, već je u pitanju plavi ekran. Uvid:

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

Ovdje trik ima svoju tajnu u postprodukciji, gdje je plavi ekran zamijenjen prvim dijelom, onim u kojem Ellie trči prema kameri. Efekat je besprijekoran, a s obzirom da je ovaj film iz 1997. godine, krajnji rezultat je nesumnjivo vrijedan divljenja.

Za one koji su čitali do sada, kao i za one koji su varali i došli pravo do bonusa, još jedna posljednja scena. Za mene ovaj trik ima posebnu kategoriju i ja ću ga krstiti kao da je poglavlje Friendsa : “Onaj kada je jeftinije kupiti avion i srušiti ga na zgradu nego poslati da se uradi u CGI.”

Da, dobro ste pročitali.

Pokazat ću vam tajne koje se događaju iza kulisa u nekim od najvažnijih filmova kinematografije.

U ovom trileru, britanski režiser predstavlja priču o agentu CIA-e koji želi da spriječi Treći svjetski rat.

U jednoj od najnevjerovatnijih scena u filmu, likovi se zabijaju avionom u jedan od aerodromskih hangara. Prvo što biste mogli pomisliti je da se radi o digitalno napravljenom avionu i da su glumci bili na zatvorenom setu obojenom u plavo.

Ali kada ste Christopher Nolan i kažete svom timu da želite avion, onda vam vaš tim daje pravi avion na pravom aerodromu.

I tako, uz maksimalne mjere sigurnosti, Nolan je srušio svoj 747 i postigao scenu koja, na neki način, ne može biti stvarnija.

Nadam se da su vam se svidjele ove filmoljubive radoznalosti. Poznavanje načina na koji se stvari rade u Hollywoodu može vam dati mnoge ideje za vlastite projekte. Iako su ove scene zaista impresivne, ono što ih je oživjelo bila je početna ideja i koja nas podsjeća na ono najvažnije: radi, radi, radi!

Komentiraj